Potkua kuntoon

Potkutekniikkaa 2

Posted on: 05.06.2008

Useamman kuukauden potkuttelun jälkeen voinkin kertoilla tuosta potkun rytmittämisestä tarkemmin. Minkälainen on potkun rytmitys käytännössä tavallisella kuntoilijalla? Erilaisia potkutapoja on minulle kehittynyt kolme selvästi erilaista. Potku tapahtuu toki aina samalla tavalla, mutta vaihtelua syntyy rytmistä, käytetystä voimasta ja askelvaihdosta.

Tasaisella, hyvin rullaavalla tiellä voin hyvin käyttää potkusarjassa 5-8 potkua/ jalka. Jos ollaan esim. rauhallisella retkellä ilman kiirettä, potkutahti on melko verkkainen – yksi potku /3 sekuntia. Potkuun ei käytetä kovinkaan paljoa voimaa, kunhan jalka antaa omalla painollaan hiukan vauhtia potkulautaan. Vauhti on näin aivan mukava, vaikka kovaa ei mennäkään. Potku on taloudellinen, jolla jaksaa mennä pitkälle.

Useimmin käyttämäni tahti on kuitenkin 4-5 potkua/ jalka. Potkun rytmi vaihtelee tuosta hitaasta potkusta puolta nopeampaan rytmiin – 1 potku/ vajaa 2 sekuntia. Mitä enemmän vastusta (mäki,tuuli) sitä vähemmän potkuja sarjassa. Potkussa käytetään hiukan jo voimaakin, jotta vauhti säilyy normaalina. Liikenteestä tai vain hyvästä olosta johtuvat hetkelliset spurtit teen myös tällä potkumäärällä, mutta rytmi on hetkellisesti erittäin nopea. Näissä kahdessa tyylissä jalkaa vaihdetaan normaaliin tapaan kääntämällä tukijalan jalkaterää sivulle ja sijoittamalla toisen jalan päkiä vapautuneeseen tilaan.

Mäkisillä osuuksilla tarvitaan sitten enemmän voimaa ja potkun tahti kiihtyy selvästi. Mäkiä on tietenkin eri kokoisia; pyöräteiden luiskia tai pitkiä ja korkeita maantiemäkiä. Paras jalanvaihto mäkisessä maastossa on hyppyvaihto, joka sujuu nopeasti pienellä hyppäyksellä. Potkurytmi kiihtyy selvästi ja mäen koon mukaan potkusarjassa on 2-4 potkua/ jalka.

Minä ja mäet eivät vielä ole kohdanneet kovinkaan montaa kertaa. Oma kotimäkeni on vielä tältä kaudelta valloittamatta, puhumattakaan muista lukuisista mäistä tässä harjujen kaupungissa.

Yleensä potkusarjat eivät ole siis pitkiä, maksimi varmaan 10 potkua/ jalka. Tätä ovat tietääkseni käyttäneet todella pitkänmatkan potkijat. Loukatessani toisen jalkani talvella, oli pakko potkia vain yhdellä jalalla pitkiä sarjoja (25-30 potkua), jotta pääsisin ylipäätään kotiin. Tuolloin potkut eivät olleet lähelläkään normaalia suoritusta, sillä tukijalkaa ei juuri pystynyt liikuttamaan kivun takia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: