Potkua kuntoon

Musiikillisia muistoja

Posted on: 22.11.2010

Viime aikoina olen kovasti koettanut muistella, mitä musiikkia sitä tulikaan kuunneltua nuorena? Jossain blogissa kyseltiinkin, että mikä oli ensimmäinen idoli? Selvää muistikuvaa ei minulla ole, kun en ole juuri säilytellyt mitään vanhoja juttuja.

Minun nuoruudessani, joka alkoi siis 70-luvulla oli pääasiallinen musiikin kuuntelulähde LP-levy. Se on siis se iso levy, jota soitetaan levysoittimella ;D Erittäin tärkeä taiteellinen elementti levyissä oli levyn kuvitus. Vaikka artistin tai bändin nimi olisi hieman painunut unholaan, muistan levyn kannen nähdessäni kuunnelleeni tätä musiikkia. Kuvamuisti on siis oikein vahva. On tosi hauskaa, kun iTunes julkaisee myös vanhoja levyjä alkuperäisellä kansikuvituksilla. Vanhojen levyjen aarteita on aina hauska selailla. Kaikki bändit eivät toki oikein ole kestäneet aikaa, mutta ne todelliset klassikothan porskuttavat edelleen.

Vanhempien sisarusteni valveutuneella avustuksella musiikkimakuni oli varhaismurrosiässä ehkä hieman poikkeava luokkakavereihini verrattuna. En muista, että meillä olisi juurikaan kuunneltu minkäänlaista poppia (eikä varmasti kuunnella jatkossakaan). Annoin yleensä veljelleni c-kasetin ja pyysin äänittämään jonkin mukavan kokoelman. Aina oli mukana jotain hienoja yllätyksiä, kun antoi veikalle vapaat kädet.

Miksi tämä kirjoitus juuri nyt? Viime aikojen suosikkidokumentit tai elokuvat ovat olleet musiikkiaiheisia, joita olen katsonut jo kolme kertaa. Vieläkään en ole malttanut näitä digiboxilta poistaa. Aina tekee mieli katsoa vielä kerran.

Ensimmäinen elokuva kertoo tuon varhaisnuoruuden eräästä bändistä. Ilmeisesti bändi oli myös Suomessa erittäin suosittu, koska levyt tavoittivat myös tämän hämäläisen tuppukylän. Kyseessä on Oil City Confidential – Dr. Feelgood. Elokuva on koostettu hienosti osittain kuvitteellisen juonen avulla käyttäen apuna vanhoja rikosfilmejä.

Täytyy sanoa, että Wilkossa on vieläkin enemmän karismaa kuin monessa nykypäivän starassa. Tämänkertainen esityskierros on kai Teemalla jo ohi. Katsokaa tämä ihmeessä, kun tilaisuus seuraavan kerran osuu kohdalle.

Toinen dokumentti käsittelee tietenkin raskasta rockia – Metal: A Headbanger Journey. Tämä dokumentti vaikuttaa kieltämättä hieman suppealta, mutta on toki aika mielenkiintoinen katsaus metallin historiaan. Näitä kahta elokuvaa täydentää mukavasti suomalaisen musiikin sarja Teemalla.

Lisää aiheesta:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: